JOVIAT Culinary reuneix més de 80 professionals del sector gastronòmic en la 19a edició del Gastrofòrum
JOVIAT Culinary ha celebrat, els dies 18, 19 i 20 de febrer, la 19a edició del Gastrofòrum, un esdeveniment que ha reunit més de 80 professionals de la gastronomia en una trentena de ponències, tallers i demostracions. Durant tres jornades, l’alumnat ha tingut l’oportunitat d’aprofundir en el coneixement del producte, el territori i les persones que fan possible l’experiència gastronòmica.
JOVIAT i el seu equip entenen la gastronomia com a expressió de cultura i tradició, però també contemporaneïtat i innovació, sorpresa i, sobretot, memòria. L’escola es compromet a recuperar i preservar aquesta memòria a través de la recerca i la divulgació. Aquests conceptes van ser el fil conductor del Gastrofòrum, un espai on l’alumnat va poder observar, analitzar, fer preguntes i aprendre de professionals referents del sector en un ambient proper i enriquidor.
La primera jornada va estar centrada en la cuina, el territori i la pagesia, sota el marc de “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025”, en col·laboració amb Slow Food Catalunya Central i el Consell Comarcal del Bages. Els dies següents, el coneixement va prendre forma a través de ponències, tallers i demostracions dedicades al talent, al producte i a les experiències personals i empresarials.
Ponents d’excepció i reflexions inspiradores
El segon dia va començar amb la ponència inaugural de Pablo Sacerdote, director de sala de la Cocina de los Hermanos Torres, qui va compartir la filosofia desenfadada del restaurant, distingit amb tres estrelles Michelin, i va subratllar el paper clau de l’equip humà en l’experiència gastronòmica.
El tercer dia es va obrir amb la intervenció del col·lectiu Eixarcolant, de la mà de Marc Casabosch, que va reivindicar la recuperació de plantes oblidades i la necessitat de transformar el sistema alimentari amb una mirada sostenible. Sota el manifest de “tornar a viure de la terra i amb la terra adaptant-se a les necessitats actuals”, la seva reflexió va captivar l’alumnat, conscients que el canvi passa, en bona part, per les seves decisions i accions.
Durant la jornada, Ivan Margalef, xef del restaurant l’Ó de Sant Benet, va exposar la seva visió d’una cuina que explica la història del territori a través dels aliments. Per la seva banda, Xaro i Jacint, del Cau de l’Ateneu de Manresa, van relatar com el seu projecte de vida s’ha transformat en un restaurant al centre històric de Manresa, una proposta arrelada i autèntica. Finalment, Martí Comamala, reconegut com a Cuiner Català de l’Any 2023, va presentar la seva cuina local i salvatge de Puigcerdà, on el producte és el protagonista absolut.
Els grans protagonistes: productes i artesans
Com en cada edició, el Gastrofòrum va destacar la importància dels productes artesans i de qualitat. Formatges, cervesa, pa, caviar, mel, ostres i tòfona van ser alguns dels grans protagonistes, amb representants com Pa de Kilo (Barcelona), Caviar Nacarii (Vall d’Aran), Marisc Mediterrani (Delta de l’Ebre), Pirata Brewing (Súria), Mel de l’avi Joan (Berguedà), Formatges de Cal Cantaré (Santpedor), Formatges Caterí (Moianès) i SoTaTerra (Torà), entre d’altres. A més, la presència de l’empresa barcelonina Töufood Gastrocultura Mediterrània va aportar una mirada innovadora a la investigació gastronòmica del segle XXI.
Un aprenentatge que va més enllà del currículum
Aquests dies de Gastrofòrum no entren en el currículum, no són matèries que engloben cap unitat formativa del cicle formatiu de JOVIAT Culinary, però sí que són una vivència que acosta l’alumnat al coneixement més profund de la gastronomia. Es parla del detall i de la connexió amb allò essencial, la terra, i es parla d’aquesta part tan íntima de les persones, que és el menjar i el beure. Uns dies en què el passat, present i futur de la gastronomia es donen la mà i busquen noves perspectives. Perquè, com va subratllar Pablo Sacerdote dirigint-se a l’alumnat, “el futur està en vosaltres, perquè amb el vostre talent trencareu les pautes i fareu una gastronomia més humana”.