La jornada “Cuina i Territori” consolida la gastronomia com a eix de cultura, sostenibilitat i identitat a la Catalunya Central
JOVIAT ha acollit avui la primera jornada del seu Gastrofòrum, un espai de debat sobre la importància de la gastronomia com a element vertebrador del territori. La trobada “Cuina i territori: paisatges, pagesia i sabors tradicionals” ha posat de manifest la necessitat de connectar producte, cuina i consum per garantir un model d’alimentació sostenible i arrelat a la terra.
La jornada, organitzada per Slow Food Catalunya Central, el Consell Comarcal del Bages i JOVIAT Culinary, ha servit com a punt de trobada d’un centenar de participants, entre productors locals, cuiners i professionals de la restauració i alumnat. La jornada s’ha emmarcat en el reconeixement de Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025, un distintiu que destaca la riquesa i diversitat del seu patrimoni culinari i l’aposta per un model alimentari més sostenible i vinculat a la identitat local.
Jordi Vilaseca, president de la Fundació JOVIAT, ha obert l’acte incidint en la idea que “des de la gastronomia s’ha de protegir allò essencial perquè és el més preuat que tenim, que és la terra; i des de l’escola, s’ha de respirar aquesta veritat, enseyar-la i divulgar-la”.
Eloi Hernàndez, president del Consell Comarcal del Bages, ha posat el focus en la regió com a referent de producte i gastronomia, i ha recalcat aquesta projecció de territori i cultura a través del valor de la cuina i l’agricultura. Xevi Olivé i Ignasi Sala, com a representants de la comunitat d’Slow Food Catalunya Central, han reivindicat la revolta de la seva filosofia del BO, NET i JUST, tot recordant els inicis d’aquest moviment internacional fa 38 anys a Roma.
Durant la taula rodona de la Jornada, experts d’àmbits diferents han compartit la seva visió sobre el paper fonamental de la pagesia i la cuina en la preservació de la cultura catalana; i han obert preguntes i reflexions sobre els conceptes de temporalitat, proximitat i globalització. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ha subratllat el tresor gastronòmic que tenim al país, i la importància de ser-ne conscients, primer, i de preservar-lo després: “Sense cultura, no hi ha sistema alimentari”.
Per la seva banda, Rosa Mayordomo, historiadora i secretària general de l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, ha destacat que la tradició culinària va lligada a l’experiència personal de cada persona i, en aquest sentit, el record del gust i sabor d’un aliment és una elecció personal com, també, pot ser-ho política. Maria Estruch, filòloga i experta en cultura rural, ha recuperat part del receptari català de les àvies, i ha fet un viatge pels àpats més tradicionals de les masies catalanes.
Més enllà del debat, la trobada ha tingut un clar component experiencial, i s’ha pogut comprovar la connexió entre producte, territori i cuina a través d’una degustació de plats cuinats, presentats i servits per l’alumnat de JOVIAT Culinary.
El menú, que ha rebut els elogis i aplaudiments de la sala, ha inclòs elaboracions com el pollastre ECO Niu Verd a la catalana, l’hummus de remolatxa i blat de moro escairat de l’Escairador, el remenat d’ous de Mas Maçaners amb calçot i moniato, la mandonguilla de vedella ECO La Bassola amb sípia de costa i la tatin de poma d’Ivars d’Urgell, plats que han posat en relleu la qualitat i la diversitat de la producció local. El maridatge, a càrrec de cellers de la Catalunya Central, ha permès descobrir vins que expressen el caràcter més proper de casa, com el Superbloom Pet-Nat 2023 d’Oller del Mas, el Boixa 1854 Brisat 2021 d’Entrebosc i el Mandó 2021 d’Abadal.
L’èxit de la jornada reafirma el compromís de JOVIAT Culinary amb una formació que connecta l’alumnat amb la realitat agroalimentària del territori. En aquest sentit, la iniciativa ha estat alhora un espai d’aprenentatge i intercanvi i, també, una oportunitat per teixir aliances i fer xarxa entre la pagesia, la cuina i les futures generacions del sector, amb més consciència i responsabilitat.
Aquesta trobada ha estat una mostra més que la cuina és més que allò que es serveix al plat, és el resultat d’un ecosistema en què paisatge, cultura i societat es troben. La jornada “Cuina i Territori” tanca la seva edició amb la voluntat de continuar sent un referent per a la promoció de la cuina local i la defensa d’un model alimentari sostenible i arrelat a la terra.